donderdag 14 mei 2015

"Achter de Berg" in Testelt, vroeger en nu.

Ernest Claes beschreef het in zijn boeken, oude foto's illustreren het, de Demervallei was vóór de jaren 50 van de vorige eeuw één grote grasvlakte, men kon van kerktoren naar kerktoren kijken.  Het hooi was een belangrijke bron van inkomsten in tijden waarin paarden nog een grote rol speelden in het vervoer en de landbouw. Ook het Belgische leger was een belangrijke afnemer van hooi uit de Demervallei en Zichem was in die periode zowat het centrum van de "hooimarkt".
Na de 2e wereldoorlog brak een andere tijd aan, hooi verloor snel aan economisch belang en in de plaats kwamen de populieren-plantages die nu nog steeds op vele plaatsen het landschap domineren.
Ook ander landschapselementen zagen er anders uit dan nu.  De Voortberg (of Testeltse berg zoals hij in Testelt meestal wordt genoemd) die nu bijna volledig bebost is, was in de helft van de vorige eeuw helemaal niet bebost.  De Diestiaanheuvel was bedekt met weiland en enkele akkers.  Tot in de jaren 70 was er op het hoogste punt een asperge-akker. Vanop de berg had je naar verluid een mooi panoramisch zicht over de Demervallei.
De bijgaande foto's geven je een idee van het landschap  rond de Voortberg en het Vierkensbroek. Enkele foto's komen uit het familie-archief, andere foto's werden ter beschikking gesteld door Luc Vervoort.

Zicht vanop de dijk naar de Voortberg, die toen vrij van bomen was.


Koeien werden gehoed op de gemene weiden in de vallei.  Op de achtergrond de brug over de Demer en daarachter de Voortberg



Deze familie-foto van de familie Janssens-Verhaegen werd genomen vanop de Voortberg ergens in de jaren '50.   Op de achtergrond de Demervallei die nog grotendeels open vlakte is, hoewel de eerste populieren verschijnen.  Midden aan de horizon de kerk van Zichem en links er van de Maagdentoren.  Vooraan, met pet,  onder de schoof graan, mijn grootvader Louis Janssens, ook bekend als "de Witte van den Taye".


Achter de berg lag de "Zwarte brug", een andere toegang tot de gemene weiden.  Op dit beeld is weer mooi te zien dat het broek één grote grasvlakte was.


Dit is de "Zwarte brug" anno 2015.  In de jaren 60 & 70 van de vorige eeuw werden hier vijvers gegraven en werden er weekeindverblijven opgetrokken.  Ondertussen werden de weekeindgronden verlaten en kon Natuurpunt de gronden aankopen.  De weekeindverblijven werden verwijderd, de hoge oevers van de vijvers werden verlaagd en afgeschuind, slib werd geruimd.  De bedoeling is om een meer natuurlijk en soorten-vriendelijk landschap te creëeren. 


Zicht vanuit het broek op de Voortberg, op de voorgrond de her-aangelegde vroegere weekeindgronden.  Vanop de weg aan de voet van de Voortberg hebben wandelaars nu een onbelemmerd zicht op het Vierkensbroek.


Dit beeld, een beetje verder genomen, geeft een idee hoe de her-aangelegde percelen er spoedig zullen uit zien.