zondag 8 november 2015

Vorsdonkbos in de herfst

Het Vorsdonkbos in Gelrode is een prachtig stukje natuur langs de Demer, tussen Aarschot, Gelrode en Betekom.  Omdat het gebied in zijn geheel eigenlijk werd gevormd door een oude Demer-meander die duizenden jaren geleden door de rivier zelf werd doorgesneden, speelt water, onder vele vormen, een hoofdrol in dit gebied.

Maar ook de meer recente geschiedenis heeft het landschap vorm gegeven. Zowel rond het Kasteel van Rivieren als rond het Kasteel van Nieuwland, wandel je onder statige oude bomen, ooit aangeplant naar het voorbeeld van Engelse landschapstuinen.

Je kunt er een boeiende wandeling maken, achter elke hoek wacht je een ander en steeds verassend landschap.  Tijdens de herfst verbreken onder andere Sijzen, Boomklevers, Goudhaantjes, Matkoppen en Kepen de stilte.  Met wat geluk zie je er onze kleinste spechten-soort, de Kleine Bonte Specht, die er profiteert van het beheer waarbij oude en zieke bomen ongemoeid worden gelaten en op die manier zorgen voor voedsel en schuilplaatsen.

De bijgaande foto's werden genomen tijdens een ochtend-wandeling in november, hopelijk doen ze je zin krijgen in een verkenning van dit rijke stukje natuur.Een laat bloeiend grasklokje trekt de aandacht
 De Moutlaak is één van de beken die het gebied doorsnijdt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten