zaterdag 27 februari 2016

Winterochtend in Averbode Bos & Heide

Eind februari is het nog volop winter maar je merkt dat de dagen wat langer worden en dat de natuur zich stilaan opmaakt voor de lente.  Averbode Bos & Heide ligt er nog erg winters bij, veel dorre planten, silhouetten van bomen aan de horizon, water in in de lager gelegen plaatsen.

De eersten die reageren op het langer worden van de dagen zijn de vogels.  Waar het enkele weken geleden rond zonsopkomst nog stil was, kun je nu al concertjes horen van Roodborst, Grote Lijster, Vink en Winterkoning.  Ook spechten beginnen hun territorium aan te geven door te roffelen op dode takken, Boomklevers laten hun opvallende fluitende 'twiet-twiet-twiet' weerklinken.

In Averbode Bos & Heide wordt het erepodium nu echter ingenomen door de Boomleeuwerik.  Hij brengt zijn heldere luide zang tijdens een zangvlucht boven zijn habitat van heide, open plekken en bosranden, het orgelpunt van iedere laat-winterse ochtendwandeling in het gebied.  Ik kon 'm vanmorgen niet fotograferen maar het landschap liet zich onder de opkomende zon wel dankbaar vastleggen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten