donderdag 10 oktober 2013

Muzikaal literaire wandeling door Zichem en de Demerbroeken

Op zondag 22 september nam Lennaert Maes een 30-tal wandelaars op sleeptouw doorheen Zichem en de Demerbroeken.  In 2011 namen Lennaert en Andries Boone de "Soundtrack van de Demerbroeken" op.  Een heerlijke CD met tijdloze muziek, geinspireerd op de landschappen en de geschiedenis van de Demerbroeken en op de boeken van Ernest Claes.
Tijdens de wandeling bracht Lennaert op verschillende plaatsen nummers uit de CD, vertelde verhalen en las voor uit het oeuvre van Ernest Claes.  Spijtig genoeg kon Andries er niet bij zijn op deze wandeling.
Na een korte kennismaking startte de wandeling aan het station van Zichem

Aan de Maagdentoren bracht Lennaert het gelijknamige nummer dat de legende van de toren - een edelman liet er zijn dochter ombrengen omdat ze haar hart verloor aan een eenvoudige soldaat - mooi in een lied samenvat.
De Maagdentoren

 De kiosk op het marktplein in Zichem was de volgende halte.   Jochen Smets is de organisatorische duizendpoot achter de wandelingen en de CD opnames.

 Aandachtig publiek

Op de kiosk ging de aandacht naar de fanfare "De Sint Jansvrienden" uit Averbode.  Ernest Claes beschreef het reilen en zeilen van deze fanfare.  De animositeit die vroeger tussen "die van Averbode" end "die van Zichem" heerste, bestaat zelfs vandaag nog.  Het mooie nummer "De Vrienden van Sint Jan" sloot dit intermezzo af.
Van de kiosk ging het naar de kerk van Zichem, met een passage over Pastoor Munte en het nummer "Vrees het woord".


 In de tuin van het Ernest Claes huis en het Natuurpunt Bezoekerscentrum, werden de dorstigen gelaafd met een Paternoster Bruin of Tripel, een streekbier dat erg in de smaak viel.


In de tuin luisterden we naar "Hier woon ik"


 Hierna trokken we het "Broek" in, de beemden langs de Demer die het natuurreservaat "De Demerbroeken" vormen.  Kludde, een geest, half hond, half mens, kun je 's nachts in de bossen tegenkomen.  Hij volgt zijn slachtoffer dat niet kan ontkomen, en springt dan op z'n rug waarna hij de ganse nacht moet gedragen worden.

 Aan de uitkijktoren van natuurpunt speelt Wannes Raps de hoofdrol, een legendarische stroper, zwerver en vrijdenkende levensgenieter die aan de kost komt door allerlei diensten aan te bieden bij de boeren in de streek.


De wandeling werd afgesloten met de "Liefdesdans", een verhaal over een verloren liefde dat zich afspeelt in de zomerse beemden rond Zichem.
De organisatoren zijn vast van plan volgend voorjaar nog meer wandelingen te organiseren, een aanrader.  Op de website http://demerbroeken.com/ vind je meer info.Geen opmerkingen:

Een reactie posten